Hastanemiz İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem YILMAZ Ramazan ayında oruç tutacak diyabetli hastaların dikkat etmesi gereken kurallar hakkında açıklamalarda bulundu.
‘’Oruç tutmayı planlayan diyabetli hastaların doktora başvurmaları ve hastalıkları ile ilgili risk değerlendirilmesi yapılması gerekmektedir. Tip 1 diyabeti olan, insülin kullanan, kan şeker düşüklüğü olan ( <70), açlık kan şekerinin 300 üzerinde üzerinde olan , çoklu diyabet ilacı kullanmasına rağmen şeker değerleri düzensiz olan hastaların hayatı riski olabileceği için oruç tutması önerilmez. Oruç, kan şeker değerlerini bozabileceği için sık kan şeker ölçümü önerilir. Kan vermek ve kan şekerini ölçmek orucu bozmaz. Kan şekerinin düştüğü hissedildiğinde (terleme, titreme, açlık hissi..) hemen kan şeker ölçümü yapılmalıdır çünkü kan şekeri düzeyi 70 altında olduğu durumlarda oruca devam etmek hayati risk oluşturmaktadır. İftar sonrası çok fazla beslenmek yerine aralıklı öğünler ve bol sıvı alınması önemlidir. Yüksek karbonhidratlı( ekmek, makarna, beyaz pirinç vs.) yiyeceklerin fazla tüketilmesi şeker düzeyinde ani yükselmelere neden olabilir.
Bu sebeple tüm diyabet hastalarının, her ramazan ayından 1-2 ay önce bilgilendirme, risk değerlendirmesi, tedavilerinin düzenlenmesi için mutlaka iç hastalıkları veya endokrinoloji veya aile hekimliği polikliniğine başvurmaları elzemdir. ‘’