Çocukları Gripten Koruma Yolları
Gümüşhane Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanlarından Uzm. Dr. Hüseyin Özlü özellikle kış aylarında çocukların maruz kaldığı Soğuk Algınlığı ve Gribal Salgınlar konusunda şu açıklamalarda bulundu. “Soğuk havaların etkisi ile kış hastalıkları artış göstermekte özellikle Grip ve Soğuk Algınlığı nedeniyle kişilerin yaşam kalitesi bozulabilmektedir. Çocuklarda yetişkinlere göre Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları daha sık görülmekte ve özellikle okul çağındaki çocuklarda Enfeksiyonlar hızlıca yayılabilmektedir. Bu Enfeksiyonlar sırasında yüksek ateşin kontrol altına alınması önem taşırken, çocukları gripten koruyabilecek önlemlere de dikkat etmek gerekmektedir.” Dedi.
Uzm. Dr. Özlü: “Ülkemizin de içinde bulunduğu ılıman iklimlerde esas olarak kış sezonunda her yıl özellikle İnfluenza isimli virüs tarafından oluşturulan bu akut solunum yolu hastalığı her yıl salgın yapmaya meyillidir. Genellikle üst ve alt solunum yolunu tutar. Ancak çocuklar da klinik bulgular çok değişkendir ve yaş ile daha önceden virüs ile karşılaşmaya bağlı olarak (Enfeksiyon veya aşı) değişebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda, hızlı bir şekilde Zatürre ve Bronşite kadar ilerleyebilir. Bazen solunum yolları ile sınırlı kalmaz ve Orta Kulak, Kalp, Karaciğer gibi diğer organları da etkileyebilir.
Gribin başlıca belirtileri; yüksek ateş, yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürüktür. Soğuk algınlığı etken ve klinik olarak gripten farklılık gösterir. Gribi soğuk algınlığından ayıran bulgular; kas ve eklem ağrısı, halsizlik, yüksek ateş ve baş ağrısıdır. Öksürük bronşları tahriş edecek kadar yoğun hissedilmez. İlk 3-4 gün ağır seyreden hastalık 7-10 gün arasında geçer. Belirtiler nefes almada zorluk, kusma, ağrılı yutkunma, öksürük ve tıkanıklık gibi şiddetliyse, çocuğun genel durumu iyi değilse veya ateş 5 günden uzun sürdüyse mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Grip yeni doğmuş bebeklerde tehlikeli olabilir. Bu yüzden grip belirtileri gösteren kişilerle teması önlenmeli ve anne hasta ise maske ile emzirmelidir.
Tedavi semptoma yöneliktir. Bakteri Enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotikler ise bu virüslere etki etmemektedir. Doktorun önerisi doğrultusunda antiviral ilaç başlanması gerekebilir. Tedavide burun tıkanıklığını gideren ilaçlar ile ateş düşürücüler kullanılır. Özellikle ateşli döneminde çocuğu okula göndermemek ve izole bir şekilde bakımını sağlamak gerekmektedir. Tuzlu burun spreyleri solunum yollarını rahatlatır, burun içindeki ödemin azalmasına ve burun tıkanıklığında azalmaya yardımcı olur. Ayrıca mikropların mekanik olarak temizlenmesini sağlar. Eczanelerden alınabildiği gibi evde de basitçe hazırlanıp kullanılabilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı saf tuz koyup karıştırdıktan sonra burun damlalıkları ile buruna damlatılarak belirgin rahatlık sağlanır. Bol sıvı tüketimi öksürüğü yatıştırır. Çocuklarda öksürük şurubu veya grip ilacı kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Hastanın yeterli sıvı alamadığı ve kusmanın eşlik ettiği durumlarda damar yolundan sıvı tedavisi verilmesi gerekebilir. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Özel bir menü hazırlamaya gerek yoktur ancak çocuklara katkısız, koruyucu madde içermeyen besin gruplarından verilmelidir.
Çocukları mevsimsel gripten korumanın en iyi yolu aşılanmadır. Özellikle sık ve ağır solunum yolu Enfeksiyonu geçiren veya sistemik hastalığı (kalp, solunum yolları hastalıkları gibi) olan çocuklara önerilmekle birlikte tüm okul çağındaki çocuklara aşı yapılması önerilmektedir. Aşı altı aydan itibaren özellikle sonbahar aylarında yaptırılması önerilmektedir. Mart ayına kadar yaptırılabilir. Kış mevsiminde güneş ile olan temas azaldığından dolayı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde D vitaminin azaldığı görülmektedir. D vitaminin az olması da hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Doktor tavsiyesiyle eksik olan kan düzeyine bakılarak, yaşa uygun bir şekilde D vitamini damla olarak verilmelidir
Çocuğunuzu Gripten koruma önerileri
1. Kreş, okul gibi toplu bulunulan yerlerin havalandırıldığından emin olun.
2. Çocuğunuza öksürürken veya hapşırırken ağzını kapatmasını öğretin.
3. Sık sık ellerinin yıkanmasına özen gösterin
4. Mümkün olduğunca çocuğunuzu grip sezonunda kalabalık ortamlardan uzak tutun.
5. Bağışıklık sistemini besleyen C vitamininden zengin meyve ve sebze tüketin. Bol sıvı alımı sağlayın.
6. Çocuğunuzun gün içinde açık havada zaman geçirmesini sağlayın.
7. Evde sigara içilmemesi ve içilen ortamdan çocukların uzak tutulmasını sağlayın.
8. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
9. Odayı nemlendirin. Kaloriferin üzerine ıslak bez konulması yeterli olur. Burun mukozasının kuruması önlenir.