21 Eylül Dünya Alzheimer Günü
20 Eylül 2021

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla Gümüşhane Devlet Hastanesi Doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Hanife Karakaya Alzheimer Hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Karakaya” Dünya ve Türkiye nüfusu 2000 yılından beri giderek yaşlanmaktadır. Yaşlı nüfusta en sık görülen hastalıklardan biri de Alzheimer hastalığıdır.

Dünya genelinde 40 milyona yakın Alzheimer hastası olduğunu belirten Dr. Karakaya: 2050 yılında bu sayının 115.4 milyona çıkacağı ön görülmektedir. Alzheimer sıklığının en çok arttığı yerler orta ve düşük gelirli ülkelerdir. Türkiye'de 600 bin ile 1 milyon arası Alzheimer hastası olduğu tahmin edilirken, 2050 yılında ülkemizin Alzheimer hastalığının en sık görüldüğü 4. ülke olacağı düşünülmektedir. 2015 yılında Alzheimer hastalığı için tüm dünyada 818 milyon dolar harcanmış olup bu tutarın 2030 yılında 2 trilyon dolara çıkması beklenmektedir.” Dedi

Görülme Yaşı ve Belirtileri

Uzm. Dr. Hanife Karakaya” Alzheimer Hastalığı sıklıkla ileri yaşta görülür ve beyindeki sinir hücrelerinde ilerleyici , geri dönüşümsüz yıkım ile seyreder. Sinir hücrelerinin ilerleyici yıkımı beyin dokusunda küçülmeye neden olur. Alzheimer hastalığı öncelikle hafıza olmak üzere, beynin tüm zihinsel fonksiyonlarında giderek artan bozulmalara neden olur. Alzheimer hastalığının en sık görülen belirtisi yeni bilgileri öğrenme güçlüğüdür. Hastalık ilerledikçe karar vermede güçlük, kişilik ve davranış değişiklikleri, aritmetik işlemlerde güçlük, kelime bulma güçlüğü, evin yolunu kaybetme , günlük işleri yapmada zorluk gibi semptomlar görülür.

İleri yaşta ,kadın cinsiyet ,depresyon , şeker hastalığı , kalp hastalığı, kafa travması ve düşük eğitim düzeyi Alzheimer hastalığı için risk faktörleridir. Ayrıca ailesinde Alzheimer hastası olan kişilerde Alzheimer hastalığı normal popülasyondan daha sık görülmektedir.

Akdeniz Diyeti ve Fiziksel Aktivite(aerobik)

Sağlıklı yaşlanabilmek için sağlıklı bir yaşam sürmek gerekmektedir. Akdeniz diyeti ve düzenli aerobik egzersiz yapılması sağlıklı yaşamak ve sağlıklı yaşlanmak için olmazsa olmazdır. Bu iki altın öneri dışında Alzheimer riskini düşürmek için: sebze ve meyve tüketiminin artırılması, doymuş ve trans yağ tüketiminin azaltılması, vitamin B12 alımının artırılması doğal besin maddelerinden alınan vitamin E tüketiminin artırılması , alüminyum içeren ürünlerin ve ilaçların kullanımından kaçınılması multi-vitaminler kullanılıyorsa demir ve bakır gibi ağır metalleri içeren vitamin komplekslerinden kaçınılması önerilmektedir.” İfadelerini kullandı.

Ayrıca Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ulaş Karabay da sağlıkla ilgili birçok konuda halkımızı bilgilendirme adına, bu ve benzeri farkındalık günlerinde Değerli Hekimlerimizin bilgilendirici açıklamalarını paylaşmaya devam edeceğiz dedi .