29 EKİM DÜNYA İNME GÜNÜ
29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla Gümüşhane Devlet Hastanesi Doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Hanife Karakaya İnme(Felç) hakkında açıklamalarda bulundu.
İnme: Beyninizin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelir ve beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşur diyerek inme’nin tanımını yapan Uzm. Dr. Hanife Karakaya” Dünyada yılda 17 milyon insan inme geçirmekte ve 6 milyonu hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 2015-2018 yılları arasında her yıl 35-40 bin kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Covid -19 pandemisinde inme sıklığı artmıştır. Her 100 Covid-19 hastasından 3 ü inme geçirmektedir.” Diyen Karakaya” İnme, erken tedavi edilebilirse geri döndürülebilir bir hastalıktır. İnme hastalarına erken dönemde damar açıcı tedaviler uygulanabilmektedir. Etkin zaman diliminde yapılan uygun tedavi ile inmeye bağlı sakatlığın önüne geçilebilmektedir. Bu nedenle inmenin belirtilerinin erken tanınması ve hızlı bir şekilde hastanın en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması büyük önem taşımaktadır. Ani gelişen ‘’ yüzde kayma ,konuşmada bozulma ve kol –bacakta kuvvet kaybı ‘’ olduğunda akla inme gelmeli ve hasta zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır .
İnmenin akut tedavisinde iki yöntem kullanılır , bunlardan bir tanesi damardan kan sulandırıcı ilaç ( ıv t PA) vererek beyin damarındaki pıhtıyı çözmektir , diğeri ise anjio ile beyin damarındaki pıhtıyı almaktır. Her iki yöntemin de uygun hastalarda etkinliği kanıtlanmıştır.
Bölgemizde 65 Yaş Üstü Nüfus Yoğun
65 yaş üstü nüfusun yoğun olduğu bölgemizde nöroloji servisimizde yatan hastaların çoğunluğunu inme hastaları oluşturmaktadır. Hastanemizin acil servisinde inmenin akut tedavisinde damardan kan sulandırıcı ilaç (ıv t PA) başarıyla uygulanmaktadır. İlaç ne kadar erken başlanır ise etkinliği o kadar yüksektir, inme başlangıcındaki ilk 3 saat içinde uygulanır ise her 9 hastadan birini , 3 ile 4.5 saat aralığında uygulanır ise her 14 hastadan birini tamamen iyileştirmektedir. Bu yüzden sizlere ‘’ Zaman beyindir !’’ diyoruz , inme hastalarını en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırınız .
İnme İçin Risk Faktörleri: yüksek tansiyon, yüksek kolestrol, şeker hastalığı, kalp hastalığı, sigara kullanma, şişmanlık ve hareketsizliktir.
Bu hastalıkları, akdeniz tipi diyet, düzenli egzersiz ve uygun ilaç tedavileri ile kontrol altına almak mümkündür. Sağlıklı bir yaşam şekli ile inmelerin % 90 ı önlenebilmektedir.” İfadelerini kullandı.
Uzm. Dr. Hanife Karakaya son olarak, Nöroloji ekibi olarak tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramını kutlayıp, herkese sağlıklı günler dileklerini iletti.