Hastanemiz Doktorlarından Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Yel, Kronik Venöz Yetmezlik Diğer Bilinen Adıyla Varis Hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.
Bu hastalık Çok Eski Yıllardan Milattan Önce 460-377 Yıllarında “Ayakta Kalmak Enöz Ülserasyonu Olan Hastalar İçin İyi Değildir” Şeklinde Karşımıza Çıkmaktadır tanımını yapan Op. Dr. İbrahim Yel” Bazı Yapılan Araştırmalara Göre Nüfus Çalışmalarnda %60 Oranlarında Karşımıza Çıkabilmektedir,
Erişkin Nüfusta Kadınlarda, Erkeklerden Yaklaşık 3 Kat Daha Fazla Görülmektedir. Ailesinde Venöz Yetmezlik Tanısı Bulunanlar Ve Gebelerde Hastalığın Ortaya Çıkma İhtimali Topuma Göre Daha Fazladır.
Bacaklarda Bulunan Venöz Damarlarda (Toplar Damarlarda) Bulunan Kapakçık Yapılarının Bozulması, Damar Yapısında Genişleme, Diğer Kapak Yapılarında Bozulmalarla Ve Buna Bağlı Değişikler Olarak Karşımıza Çıkmaktadır. Bazı Hastalarda Derin Ven Trombozu Diye Adlandırdığımız Derin Venöz Yapılarda Pıhtıya Bağlı Tıkanıklık Sonrasında Damar İçerisindeki Kapakçıkların Zarar Görmesi Neticesinde de Tıkanıklık Olan Damar Yapısında Venöz Yetmezlik Gelişebilmektedir.
Hastalığın En Sık Bulgusu Bacaklarda Ağrı Ve Ağırlık Hissi (Gece Krampları), Yorgunluk ve Şişlik Gibi Şikâyetler Olmakla Birlikte, Ağrı Şikâyeti Tipik Olarak Sıcak Havalarda Ve Ayakta Kalmakla Artar, Dinlenmekle Ve Bacağını Yükseltmekle Azalır. Uzun Süre Ödeme Bağlı Bazı Hastalarda Diz Altı Bölgede Koyu Renk Değişikliği Ve Ayak Bileği İç Kısımda Yaralar Oluşabilmektedir. Bazen Hastalarda Varise Dönüşmüş Büyük Damar Yapıları da Görülebilmektedir.
Hastalığın Tanısı, Fiziki Muayene İle Birlikte Alt Ekstremite Venöz Doppler Usg İle Birlikte Konulmaktadır, Ayrıca Doppler Usg Sonucuna Göre Tedavi Seçenekleri Seçebilebilmektedir.
Tedavide Öncelikli Yaşam Tarzı Değişiklikleri Önerilmekte Olup, Kilolu Hastalar İçin Zayıflama, Mümkünse Gün İçerisinde Çok Uzun Süre Ayakta Durmama Ve İmkân Buldukça Bacaklara Soğuk Uygulama Gibi Önerilerle Birlikte Doppler Usg Sonucuna Göre Hastalara Varis Çorabı Kullanımı Ve Medikal Tedavileri Düzenlenmektedir. Doppler Usg Sonucunda Yapılan Ölçümlere Göre İlerlemiş Olarak Görülen Varis Hastalarında Cerrahi Önerilmektedir. Cerrahi Müdahalede İlk Yapılan Yöntem Açık Cerrahi Olarak Bilinen İle Varis Damarlarının Bağlanması Bazı Hastalarda Tamamen Çıkarılmasıdır, Günümüzde Hasta Konforu Açısından Kapalı Cerrahi Yöntem Olarak Bilinen Endovasküler Yöntemler Geliştilmiş Olup Endovenöz Laser Ablasyon, Radyofrekans Ablasyon, Endovenöz Embolizasyon Gibi Yöntemler Bazılarıdır.
Hastanemizde Venöz Yetmezlik Tanılı Hastaların Takiplerini Yapıp, Cerrahi Yapılmasına Karar Verilen Hastalarda Damar Yapısı Uygunluğuna Göre Endovenöz Embolizasyon Yöntemi İle Damar Yapısı Uygun Olmayan Hastalar İçin de Ligasyon, Stripping, Pake Eksizyonu Gibi Açık Cerrahi Yöntemlerle Müdahale Edebilmekteyiz.” İfadelerini kullandı.